Wat gedaan?
Hier vindt u een opsomming van de activiteiten die ik heb ondernomen om informatie over mijn zoektocht te vergaren.
Wat heeft de zoektocht opgeleverd?
Foto's
Zonder de foto's die mijn grootmoeder heeft bewaard was deze zoektocht een stuk lastiger geweest. Ik heb ooit een paar foto's gezien en er in eerste instantie geen aandacht aan besteed. Met mijn zus ontdekten we na de dood van mijn moeder meer foto's. Op sommige foto's was er op de achterkant iets geschreven. Mijn tip aan u is goed te kijken wat u op de achtergrond ziet.
Geboorteakte Steinhöring
Met hulp van stamboom onderzoekster Jacqueline Verkleij en een oud-collega van haar, die goed was in haar Duits, het extra zetje gekregen om een brief naar de gemeente Steinhöring te sturen. Want wie weet stond de naam wel gewoon op de geboorteakte van mijn vader... Helaas niet, maar wel stond er iets bijgeschreven wat in eerste instantie moeilijk was te ontcijferen... Iets met 'anerkannt'? Dacht ik toch dat dat 'niet erkent' betekende... Mis het betekent geaccepteerd! Maar ja geen naam... Op naar het CABR...
CABR-dossier Nationaal Archief
Mijn grootmoeder en stiefopa waren opgepakt en verhoord door de Binnenlandse Strijdkrachten en deze informatie (documenten en foto's) is te raadplegen bij het CABR. Jacqueline Verkleij heeft daar een afspraak gemaakt en haar vingers blauw getikt om alle informatie te verzamelen. Hier stond de naam in van mijn grootvader Günter (toen ook nog Hans) Kneisler en verklaringen van mijn grootmoeder over wat er volgens haar is gebeurd. Wow wat een schat aan informatie! En ook details over haar ontmoeting met mijn grootvader...Hieruit zou je kunnen opmaken dat ze toch niet was verkracht? Ook een brief tussen mijn stiefopa en mijn grootmoeder zetten alles weer in anders perspectief. En wat dacht u van de briefwisseling met de kliniek in Steinhöring tussen mijn grootmoeder en de hoofdzuster. Voor meer details zie mijn gepubliceerde blogs.
Interview in GEN
Jacqueline Verkleij heeft namens het CBG een interview afgenomen en hierover een artikel gepubliceerd in het magazine GEN. Dit leverde weer reacties op van lezers. Ze wisten dan wel niks van mijn grootvader, maar ze hebben wel een stukje van de puzzel mee opgelost. Het is een prachtig artikel met foto's geworden. U kunt meteen een kijkje nemen op de website van Jacqueline. Zij maakt mooie stamboeken van uw familie.
DNA Onderzoek
Ja ook DNA ingeleverd... en zodra ik de resultaten binnen had geüpload... Voor een nadere duiding zie mijn gepubliceerde blog over DNA.
Tip: eerst bij Ancestry doen en dan resultaten ook uploaden bij MyHeritage
Werkgroep herkenning
Stichting Werkgroep Herkenning biedt een handige pagina met linkjes naar diverse instanties. Deze website heeft mij enorm geholpen. Stichting Werkgroep Herkenning is een vrijwilligersorganisatie die in 1981 is opgericht. Zij geeft hulp aan en staat kinderen, kleinkinderen en familieleden bij van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden, dan wel de bezetter waren (kinderen van Duitse militairen).
Bundesarchiv
Het Bundesarchiv heeft informatie over Duitse militairen. Tip: in de instellingen van uw browser, meestal rechtsboven kunt u ook kiezen om de website naar Nederlands te vertalen, leest een stuk makkelijker! Heeft u een naam en geboortedatum, dan kunnen ze het dossier waarschijnlijk makkelijk vinden (als het er is). Er is een persoons- en militair-archief. Beide via mail benaderd en verteld naar wie of wat ik op zoek ben. U krijgt antwoord na ca 2 maanden (geduld is een schone zaak) met het verzoek bepaalde formulieren in te vullen. Niet schrikken van de Duitse taal. Beide keren geen resultaat. Het loont om 3e mail te sturen, in de hoop op een doortastende onderzoeker. Bij mij werkte het. Tip: gebruik google vertalen, scheelt een drempel om de mail te sturen.
Lokale Archieven
Naast de informatie in het Nationaal Archief en Bundesarchiv zijn er ook lokale archieven. Ook hierin kunnen relevantie gegevens zitten van de familie. Zo heb ik in het BHIC informatie gevonden over de kindertehuizen waar mijn vader werd ondergebracht tijdens de internering van zijn moeder. Etc.
Wat nog te doen?
Naast de website (regelmatig) updaten...
NIOD en NIMH bezoeken voor info over SS Totenkopf Standarte 4 in Vught en omgeving.
BHIC nogmaals bezoeken voor informatie over Vught tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. En de besluitstukken van de gemeente in die periode.
Geboorteakte opvragen Günter Fritz Robert Kneisler in Brandenburg.
Gemeentearchief Den Haag raadplegen voor foto's NSDAP-kantoor voor 1975 aan de Nieuwe Parklaan te Scheveningen.
Gemeente Steinhöring nogmaals aanschrijven voor medische informatie van mijn grootmoeder en vader
Bundesarchiv opnieuw aanschrijven nu met geboortedatum en registratienummer.
Bij Bundesarchiv dossier opvragen van mijn stiefopa.
Naar gemeentearchief Hamburg voor persoonskaart Günter.
Meer weten over Villa Coebax aan de Hoevenschestraat 7 te Vught.
Stamboomprogramma bijwerken met nieuwe informatie.
Langs 'Points of Interests' gaan
Boek schrijven
Film maken