top of page

21 juni 1941

Bijgewerkt op: 11 jul. 2021

Vandaag 80 jaar geleden is mijn vader geboren in een Lebensborn kliniek 'Heim Hochland' in Steinhöring. Deze zoektocht heeft hij niet mee kunnen maken. Helaas, want nu mist hij de ontdekking van zijn eigen vader, twee halfbroer's en een halfzus. De dag na zijn geboorte begint de oorlog van de Duitsers tegen Rusland, Operatie Barbarossa. Günter bevindt zich in gezelschap van het grootste invasieleger van de geschiedenis...


Verder in deze blog 'Op deze dag...', 'Update Zoektocht' en 'Weblinks'.

Laat me weten wat u denkt...

Operatie Barbarossa

Adolf Hitler had al in 1940 besloten om de Sovjet-Unie aan te vallen, met als doel verovering van 'Lebensraum'(= leefruimte). Deze term uit het nationaal-socialistische Duitsland, betekende het streven om het Duitse volk voldoende land te bezitten, zich te kunnen voeden, en zich van grondstoffen te kunnen voorzien. In het oosten van Europa was volgens de nazi's voldoende ruimte beschikbaar voor Duits Lebensraum. Daar woonden `slechts' Slavische volken, die volgens de Nationaal-Socialisten tot de 'Untermenschen' behoorden. De Slaven moesten onder dwang land afstaan aan de Duitsers, het communisme moest uitgeschakeld worden en Joden zouden worden uitgeroeid. Deze gedachte werd al in 1925 door Hitler uitgewerkt in zijn boek 'Mein Kampf'.


Op 21 juni 1941 had het grootste invasieleger uit de geschiedenis zich verzameld aan de grens met Rusland. Zo’n 10% van de volwassen mannen uit Duitsland stond klaar om Sovjet-Unie binnen te vallen. De dag erna begon 'Unternehmen Barbarossa'. Het 3,6 miljoen Duitse soldaten tellende leger nam zo’n 3600 tanks mee, 7200 kanonnen en bijna 2800 vliegtuigen. Samen was dat alles goed voor grofweg 75% van het Duitse leger.

Günter, mogelijk niet wetende dat zijn zoon die dag wordt geboren, bevindt zich dan nog bij RAD 3/103 Pfaffendorf i. Rsgb. (Ritter von Schönerer) in het Reuzengebergte vlakbij de grens met Tsjechië/Slowakije en Polen. Het lijkt erop dat hij gevraagd is om leiding te geven: "Wird als RAD. Führer dringend benötigt. 18.6.1941".


Dit doet vermoeden dat hij aan het begin van de inval leiding gaf aan deze groep die vlak achter de Wehrmacht opereerde. Het streven was om de opmars zo soepel mogelijk te laten verlopen en belemmeringen weg te nemen.

De opmarsfases van het Duitse leger: duidelijk is te zien hoe de opmars vertraagt: het gele gedeelte werd veroverd in de eerste twee weken; het groene in de laatste drie maanden
De opmarsfases van het Duitse leger.

Operatie Barbarossa was de grootste militaire operatie uit de geschiedenis gemeten naar het aantal ingezette troepen en slachtoffers. De operatie zelf duurde tot december 1941 waarna de oorlog aan het oostfront begon. In bovenstaand overzicht is duidelijk te zien hoe de opmars vertraagde:

  • Het gele gedeelte werd veroverd in de eerste twee weken;.

  • Het groene in de laatste drie maanden

Begin december verklaarde Hitler ook de oorlog aan de Verenigde Staten van Amerika. Duitsland moest het nu tegen twee supermachten opnemen. De mislukking van Operatie Barbarossa was een keerpunt in de oorlog en luidde de ondergang van nazi-Duitsland in.


Op deze dag...

Weerstation Leipzig/Halle

De 21e juni 1941 viel op de 3e zaterdag van de maand. Deze dag was de 172e dag van het jaar. De zon kwam op om 5:20 en ging onder om 22:03. De maan was voor 13% zichtbaar.


De temperatuur in de buurt waar Günter zich bevond lag tussen 11,2 °C en 23,6 °C en was gemiddeld 19,2 °C.


Er was 15,1 uur zonneschijn (90%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten.


Op deze dag had Nederland een bevolking van ongeveer 8.962.822, waarvan 50,08% vrouwen. De populatie groeide rondom deze datum met gemiddeld 233 per dag.




Belangrijke gebeurtenissen op deze dag:

  • In de geheime onderhandelingen tussen Japanse en Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers stelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Cordell Hull een voorwaarde voor een overeenkomst. Japan moet zich terugtrekken uit het 3-machten-pact met Italië en het Duitse Rijk én er moet een vredesregeling met China moet plaats vinden. Japan wijst deze eisen categorisch van de hand.

  • De Slag bij Damascus (Syrië) eindigt in een geallieerde overwinning.

  • Koning Peter van Joegoslavië arriveert in de Britse hoofdstad Londen nadat hij gevlucht is voor de Duitse bezettingstroepen.

  • Hitler stuurt Benito Mussolini een geheim bericht waarin hij wordt geïnformeerd over de Duitse inval in de Sovjet-Unie.

"Ik heb tot dit moment gewacht, Duce, om je deze informatie te sturen, het is omdat de definitieve beslissing zelf pas vanavond 7 uur zal worden genomen", schreef Hitler. 'Ik smeek u daarom oprecht om bovenal geen uitleg te geven aan uw ambassadeur in Moskou, want er is geen absolute garantie dat onze gecodeerde rapporten niet kunnen worden gedecodeerd. mijn eigen ambassadeur op de hoogte van de genomen beslissingen."
  • Een wet in Vichy Frankrijk, het deel wat samenwerkt met de Duitsers, beperkt Joden tot slechts 3 procent van de universiteitsstudenten.

  • Churchill besluit Archibald Wavell te ontslaan als opperbevelhebber Midden-Oosten en vervangt hem door Claude Auchinleck. Wavell neemt de oude post van Auchinleck over als Opperbevelhebber India.

  • De Verenigde Staten voltooien de directe uitwisseling van consulaatsluitingen met Duitsland en Italië. Alle Italiaanse consulaten krijgen het bevel vóór 15 juli te sluiten.

  • De Britse stoomcollier 'Gas vuur' raakt een mijn in de Noordzee en zinkt. Alle 26 bemanningsleden worden gered.

  • "Daddy" door Sammy Kaye en zijn orkest hit staat op nummer 1: Zie ook Youtube.

  • Ook geboren op deze dag: Joe Flaherty, Amerikaans acteur en komiek, Valeri Zolotukhin, een Russische theater- en filmacteur.

Update zoektocht

Weblinks

Voor mijn blog heb ik gebruik gemaakt van diverse bronnen, zoals Wikipedia over Operatie Barbarossa en ben ik onderstaand tegengekomen:


  • Een verhaal over de gebroeders Kloostra. Met name die van broer Johan trok mijn aandacht, omdat hij in zowel Kamp Vught als in Steinhöring is geweest.

  • Op de Duitse website Deutschlandfunk het verhaal over Operatie Barbarossa en een statements van aantal hoofrolspelers. Zo is er een passage uit het dagboek van Joseph Goebbels, die zich goed bewust was van de monsterlijke aard van deze misdaad. Hij schrijft:

"Wir müssen siegen, das ist der einzige Weg. Und haben wir gesiegt, wer fragt uns nach der Methode. Wir haben sowieso soviel auf dem Kerbholz, dass wir siegen müssen, weil sonst unser ganzes Volk, wir an der Spitze mit allem, was uns lieb ist, ausradiert werden."

Nawoord

Op 21 juni is mijn vader 80 jaar geleden ter wereld gekomen. Helaas is hij op 9 augustus 2007 op 66-jarige leeftijd overleden, zonder Günter ooit te hebben ontmoet. Ik weet zeker dat hij trots is op de zoektocht die ik ben gestart. Wat had ik hierover graag met hem van gedachten willen wisselen.


Bedankt voor uw aandacht!
Günter Hans Schuling (John)


136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page