top of page
Foto van schrijverMichael Schuling

Befehl Urkunde

Bijgewerkt op: 19 nov 2021

Zijn inzet in Rusland is beëindigd en Günter ontvangt op 7 januari 1943 een commando certificaat ('Befehl Urkunde') voor Oberfeldmeister. Via Bolkenhain wordt hij overgeplaatst naar RAD 6/107 Oberschreiberhau/Scheundelwiesen, wat in de buurt ligt van de woonplaats van zijn vrouw en twee kinderen in het 'Riesengebirge'. Niet ver van deze plek bevindt zich ook een Joods werkkamp Hirschberg.

Overplaatsing Bolkenhain naar Scheundelwiesen

In januari 1943 wordt Kamp Vught in gebruik genomen en trouwt mijn grootmoeder op 4 augustus met Franciscus Schuling. Mijn vader wordt geadopteerd door deze Franciscus Schuling. Verder in deze blog 'Update zoektocht' en 'Weblinks'.

Laat u me weten wat u vindt?

Rad 6/107 Oberschreiberhau/Scheundelwiesen

Günter heeft als Zugführer het commando over RAD-Kamp 6/107 en op 7 januari ontvangt hij zijn Befehl Urkunde voor Oberfeldmeister. Vanaf 1 januari tot 8 september verblijft hij in dit RAD-kamp. Het kamp bevindt zich dichtbij het 'Riesengebirge'.

Günter's verplaatsingen januari 1943

Uitsnede uit Günter's persoonskaart

Op zijn persoonskaart zie ik dat zijn familie in Oberschreiberhau op de Friedrichsweg woont, in de buurt van het RAD-kamp. Ook staat dat Günter gedurende zijn verblijf in het RAD-kamp op 8 juni 1943 een 'Mittelohrreiterung' of te wel een middenooronsteking heeft gekregen.


De dagelijkse gang in een RAD-kamp wordt beschreven door de jonge 18-jarige 'arbeitsmann' Werner Braehler (het verhaal) die in 1943 zich bij RAD-Afdeling 5/206 Vettweiß, onderdeel van RAD-gruppe XX Westfalen-Süd 200-209, bevond.


Buitenkamp Hirschberg

Dichtbij het RAD-kamp 6/107 lag ook het buitenkamp Hirschberg van het concentratiekamp Gross Rosen. Dit was een Joods werkkamp ook in de buurt van Oberschreiberhau (Szklarska_Poręba).

Er zijn geen aanwijzingen dat Günter's RAD-afdeling belast is met de bewaking van buitenkampen.

Een overlevende van de concentratiekampen Hirschberg en Buchenwald heeft beschreven hoe het eraan toeging in dit Joodse werkkamp. Zie het verhaal van Jay Kuperman.


Günter's verplaatsingen 1943

Op een van de kaarten uit zijn dossier wordt de rest van zijn verplaatsingen vanaf 1943 'met potlood bijgehouden. Hierdoor is het onduidelijk waar- en wanneer hij zich bevond.

In potlood Günter's verplaatsingen in 1943.

Na zijn verblijf bij de RAD-afdeling K6/107 (3), is Günter precies één dag van, 9-9 tot 10-9 1943, met een andere RAD-afdeling 4/104 (2) op een bepaalde plek.

Iemand een suggestie welke plek dit kan zijn?

Met behulp van de Facebook-pagina Sütterlin Lesehilfe heb ik geprobeerd bovenstaande tekst te laten ontcijferen. Het volgende is eruit gekomen 'Nauenburg', 'Naumburg' of 'Naumburg Saale' (was Garnisonstadt).


Zelf kwam ik uit op Mariënburg (Malbork), dat tijdens het Duitse nationaal-socialisme gebruikt werd als gebouwencomplex voor partijgebonden manifestaties en evenementen. Dit kreeg de moderne status van een nazistische 'Ordensburg', een instituut ter opleiding en inwijding van de SS.


In de periode 11 september tot 29 december 1943 vindt 'Einsatz' plaats in RAD-gruppe XVII Nedersachsen-Mitte, het lijkt erop dat Günter met RAD-afdeling 4/104 (2) hierheen wordt verplaatst.

Overzicht deelstaten in Niedersachsen

Wat de 'Einsatz' voorstelde is nog niet duidelijk. Mogelijk moest hij herstelwerkzaamheden aan wegen en bruggen verrichten na de bombardementen in de omgeving van Hannover tussen 1940-1945.


Vanaf 13 december 1943 tot 8 januari 1944 is hij Zugfüher zum FFAS 30. De FFAS staat voor 'Feld Flak Artellerie Schule', een school voor het leren omgaan met luchtafweergeschut. Op internet valt te lezen dat dit in Antwerpen zou zijn opgericht in juni 1944, dus daar kan Günter niet zijn geweest op dat moment. Hiervoor zal ik verder moeten gaan zoeken in de archieven.


Update Zoektocht

  • In vorige blog zocht ik de afkorting van Kdrt. Mogelijk was dit een schrijffout en moet er staan: Kdtr. = Kommandantur. Zie ook: afkortingenlijst Wikipedia.

  • De voorbereidingen voor de documentaire zijn in volle gang. Op 4 november waren de eerste opnames. Er volgen nog twee opnames.

  • Vorige maand ben ik donateur van Stichting Werkgroep Herkenning geworden.

  • Daarnaast heb ik de taak overgenomen voor het beheren van de website van deze Stichting.

  • Op 20 november aanstaande zal ik deelnemen aan een rondetafelgesprek met prinses Beatrix in het kader van het 40-jarig jubileum van de Stichting Werkgroep Herkenning. Voor meer info zie de publicatie van het RVD.

Weblinks

Nawoord

Het duurde even voordat ik deze blog kon publiceren. Het is een enerverende periode met de opnames voor de documentaire, het rondetafelgesprek met prinses Beatrix en mijn verbintenis aan de Stichting Werkgroep Herkenning. De zoektocht gaat verder en ik hoop anderen te inspireren ook onderzoek te doen naar zijn of haar roots. Niet alles is wat het lijkt. Het kan helpen om antwoorden te krijgen op vragen die je nooit hebt gesteld, of durfde te stellen. Mijn vader heeft het erbij gelaten en heeft nooit verder gezocht.

Laat mij weten wat u vindt!

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2 Post
bottom of page