top of page

Günter's start in detail

In de vorige blog al een stapje dieper gegaan. Deze keer nog eens goed beschouwen en meer info over RAD-gruppe 106 en waaruit de SA-training van Günter bestond.


Verder in deze blog: 'Update zoektocht', met een bijzonder toeval, en 'Interessante links' dit keer met een link naar de film 'The Wave', die moet u zien.

Laat mij weten wat u ervan vindt!

RAD-gruppe 106 Primkenau

Op 10 februari 1945 werd Primkenau veroverd door troepen van het Rode Leger. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog viel dit deel in 1945 onder Polen en werd het omgedoopt tot Przemków. Groep 106 Primkenau vormde een onderdeel van de provincie/district Niederschlesien (RAD-Gruppen 100-107) met een hoofdkantoor in Görlitz.


Op 16 juli 1935 zou Günter zijn intrek nemen in een van de RAD-kampen. In verband met 'Lager 9/106 war wegen Krankheit gesperrt' werd hij direct overgeplaatst via 'Telefonischer Befehl des Gruppenführer' naar 5/106 Koßel, hernoemt in 1937 Oberquell.


Günter bleef tot 16 maart 1938 verbonden aan de RAD-gruppe 106 'Primkenau' en switchte regelmatig van afdeling binnen deze groep. De 'Gruppe' bestond uit de volgende afdelingen:

Deze groep kreeg op 30 januari 1935 de erenaam 'Sprottebruch' toegekend, omdat zij het voor elkaar kregen om dit stuk land, genaamd laagveenmoeras te kunnen gebruiken voor landbouw. Iets wat in de geschiedenis van 200 jaar pogingen om dit stuk grond te bewerken nog niet was gelukt.


De Sprottebruch, in de voormalige Pruisische provincie Neder-Silezië, heeft een oppervlakte van ongeveer 6000 ha. Gelegen tussen de Oder in het oosten en zijn linker zijrivier Bober kon heide zich vormen als een ijstijdreservoir in een ondiep bassin, gevoed door de zijrivieren die hoger lagen. Het gebied is vernoemd naar de Sprot, de belangrijkste zijrivier die van oost naar west door de heide loopt en bij Sprottau de Bober in stroomt.

Het project was belangrijk als propaganda voor Adolf Hitler, omdat dit stond voor "de vrijheid van voedsel voor het Duitse volk".

Kampen van de Reich Arbeid Dienst (RAD) werden opgezet rond de Sprottebruch vanaf 1934. In 1937 waren er elf afdelingen met ca. 2.300 mankracht direct betrokken bij de bewerking van Sprottebruch. Met talrijke, goedkope arbeidskrachten werden wegen en paden aangelegd. De belangrijkste dam Primkenau - Quaritz (Pools: Przemków-Gaworzyce) zorgde voor een wegverbinding in noord-zuid richting. Zie hieronder:

Primkenau-Quaritz

In totaal heeft Günter, met meerdere afdelingen, 36 km aan paden en talrijke bruggen aangelegd. Vervolgens is er begonnen met de grondbewerking door het verwijderen van gezonken boomstammen. Stoomploegen en plateneggen bewerkten daarna de grond, en het eerste vanggewas, genaamd hennep, werd met groot succes verbouwd.

Binnen een paar jaar werd de Sprottebruch het belangrijkste hennepteeltgebied in het Duitse rijk.

Op 15 augustus 1937 werd het eerste nieuw opgerichte dorp in de Sprottebruch met 42 boerderijen ingewijd, Hierlshagen (Pools: Ostaszów) vernoemd naar Konstantin Hierl. Plan was om nog eens 24 boerendorpen in het oosten van de Bruch bij Kosel en 50 boerderijen in het westelijke deel van het dorp neer te creëren. In 1938 kwam de ontwikkeling echter tot stilstand omdat twee RAD-afdelingen aan de Siegfriedlinie (Westwalle) werkten. Voor het begin van de oorlog in 1939 werden verdere afdelingen teruggetrokken en omgezet in pionierseenheden en bouwtroepen.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de meeste werkzaamheden worden gestaakt omdat de RAD-afdelingen op de fronten waren ingezet. Opgeslagen bouwmaterialen voor het boerendorp bij Koßel bleven ongebruikt, onder andere bedorven cement in een landhuisschuur. Het bittere einde kwam op 30 januari 1945: terwijl de dorpen ten zuiden van de Bruch al in brand stonden, verlieten de laatste arbeiders de Sprottebruch en zochten hun toevlucht voor het naderende front.


Van 12 november 1936 tot 13 februari 1937 volgt Günter opleiding aan de Braniewo, Braunsberg Ostpreußen, Reichsarbeitsdienst, Truppenführerschule 1 (TS1). Na deze korte opleiding komt hij op 21 februari als Truppenführer terug bij RAD-afdeling 6/106 Buchwald. Verdere duiding volgt in mijn volgende blog.

Heeft u informatie over deze opleiding? Alvast dank!

SA.-Sportabzeichung

In 1935 heeft Günter een sporttraining gedaan, zo staat in zijn dossier te lezen:

Uit dossier van Günter

Na een gesprek met een van de lezers van mijn blog, kreeg de term 'Verl.' opeens mogelijk ook nog een andere betekenis. Het zou kunnen zijn dat deze afkorting kan staan voor verlehnt of 'Verlengung'. Als het laatste waar is dan zou het dus kunnen zijn dat hij tijdens zijn SA tijd deze al een keer heeft moeten doen. Dit heb ik nog niet kunnen lezen in zijn dossier.


Wat moest Günter zoal doen voor zo'n verlenging? De volgende drie groepen disciplines moesten beheerst worden:


Groep 1: Lichaamsbeweging

  • 100 meter sprint

  • Lange sprong

  • Gewichtheffen

  • Lange afstandsworp van een dummygranaat

  • 3000 meter hardlopen


Groep 2: Verdedigingsoefening

  • Volgepakte 25 kilometer mars

  • Vuurwapens van klein kaliber

  • Gericht granaatwerpen

  • Stormbaan van 200 meter in gasmasker over 4 hindernissen

  • Zwem- of fietssnelheidstest

  • Test van elementaire EHBO-technieken


Groep 3: Veldoefeningen

  • Kaart lezen

  • Het beoordelen van terrein en het schatten van bereik

  • Signalering

  • Verkenningswerk


In de brief van mijn Duitse halfoom las ik dat hij en zijn broer er vaak met Günter op uittrokken. In de bergen daagde Günter zijn zoons uit in diverse disciplines.


Laat mijn vader dat ook bij mij hebben gedaan in het Spessart gebied tijdens onze kampeervakanties!


Update zoektocht

  • Dorothee Schmitz-Köster heeft een exemplaar van haar boek 'Mütter bist du bereits, Alltag im Lebensborn Heim' vanuit Duitsland naar mij opgestuurd. Wow! Dank Dorothee!

  • Op de website Werkgroep Herkenning is op 6 april onder het kopje Nieuws een verwijzing opgenomen naar mijn website. Dank u wel voor het promoten!

  • Ook het CBG promoot mijn zoektocht naar Günter in de nieuwsbrief die op de 20e april is uitgekomen. Dit leverde een hoop nieuwe bezoekers op! Dank CBG!

  • De namen Günter Hans zijn op verzoek van Günter aan mijn vader gegeven. Günter is verklaard,de naam Hans nog niet. Mijn Duitse halfoom denkt, omdat hij zelf is vernoemd naar een bekend autocoureur, dat de 2e naam is afgeleid van Hans Albers, een bekende Duitse zanger/acteur. Laat hij nou ook een nummer hebben gezongen over de jongensnaam Johnny, 'Goodbye Johnny', de naam die mijn vader kreeg in 1943...Toeval?


Interessante links

De volgende links kwam ik tegen na gesprekken en tips van mijn lezers:

  • Film 'The Wave' (46 min.) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1967, over een geschiedenisleraar die een project start op een school en hiermee uitlegt hoe Adolf Hitler het Duitse volk achter zijn standpunten kreeg. Een 'must-see' voor iedereen die wil weten hoe 'het' heeft kunnen gebeuren.

  • Een indrukwekkende impressie van foto's die te maken hebben met de Reichsarbeitsdienst (RAD).

  • De NS-Ordensburg Vogelsang is een voormalig opleidingskamp van de NSDAP in de Duitse Eifel. Dit kamp huisvestte tot aan de aanvang van de Tweede Wereldoorlog vijfhonderd SA'ers (Ordensjunkers). In de Ordensburg indoctrineerden de nazi's rekruten tussen 25 en 30 jaar oud in hun rassenleer.


Nawoord

Wat een bewogen week, en weer veel geleerd. Goed opletten op Duitse en Poolse benamingen, want dat levert steeds weer nieuwe zoekresultaten op. Gesprekken met collega's en kennissen leveren veel nieuwe inzichten op. De film 'The Wave' was interessant en bijzonder leerzaam. Genoeg om over te publiceren dus !


Laat mij weten wat u ervan vindt!
Mijn dank is groot!
98 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page