Afgelopen weken waren net een rollercoaster. Wat een hoop informatie, tips, zo veel nieuwe aanknopingspunten en evenzo nog meer vragen...
Deze keer neem ik even de tijd om de status van mijn uitstaande verzoeken vast te stellen en overzicht te krijgen in de verzoeken die ik nog wil doen.
Rol Günter
De blog die ik daaraan heb gewijd is misschien wel de meest heftigste. Wat was zijn rol rondom de Tweede Wereldoorlog? Welke taken had hij? Vooral de foto's rondom de kampen en de verhalen die je erover leest en tot welke gruweldaden men kwam in in die tijd. SS Totenkopf, kampbewakers, Lebensborn en zijn vertrek richting het Oosten, wat heeft dat met hem gedaan?
Om hierachter te komen moet ik echt op het dossier uit het Bundesarchiv afwachten. De opdracht om te digitaliseren is al ingediend door het Bundesarchiv. Nu nog wachten op de factuur van het bedrijf Selke GmbH waarna ze de opdracht gaan uitvoeren.
Determinatie uniform
Het uniform leverde een hoop waardevolle informatie op. Na analyse van de uniformen op de foto's door iemand van het ministerie van Defensie bij het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) is het volgende vastgesteld:
"De militair afgebeeld op de foto tezamen met zijn vriendin/echtgenote draagt het uniform behorende tot de SS- Totenkopf division. Zijn rang is die van Rottenführer (korporaal). Gezien het vroege model veldmuts dat hij draagt stamt deze foto uit 1939-1941.
Op de schouderstukken draagt hij (vermoedelijk) het cijfer 4 dat verwijst naar de 4e compagnie.
Op de foto waarop hij ten voeten uit is afgebeeld, draagt hij het zomertuniek van de RAD Reichs Arbeitsdienst. Deze foto is vermoedelijk van een vroegere datering; ca.1937-1939.
Ook op de pasfoto waar hij direct in de camera kijkt draagt hij de rangonderscheiding van een Rottenführer behorende tot de SS-Totenkopf division."
De tijdsindicatie is handig voor duiding waar hij zou kunnen zijn op het moment van de foto. Rondom het uniform zijn nog wel wat vragen:
Is de 4 wel de 4 van Standarte 4 of Compagnie 4, of is het een rang...? En waarom had Günter dit al toen hij jonger was?
Op de foto met zomertuniek zie je ook een adelaarsdolk. Hoorde dat bij de standaarduitrusting?
Op de foto met zomertuniek zie je een barak. Was dit Kamp Vught, we denken nu van niet vanwege de tijdsindicatie. Dus misschien kamp Mauthausen?
Wat opvalt is dat het zomertuniek nauwelijks op internet te vinden is. Speciaal voor Günter?
Chevron op zijn mouw? Wat betekent dat?
Verrekijker op de foto bij het strand? Hoorde dat bij zijn functie?
Genoeg nog om uit te zoeken.
CABR-DOSSIERS
Op 4 maart mag ik naar het Nationaal Archief in Den Haag. De verlenging van de lockdown is nu al tot 2 maart, dus hopelijk heb ik geluk, en mag ik de dossiers van mijn stiefopa en grootmoeder met eigen ogen inzien. Meeste weet ik al doordat Jacqueline haar vingers heeft blauw getikt. Misschien zie ik toch weer nieuwe aanwijzingen tussen de regels door...
Heim Hochland Steinhöring Lebensborn
In mijn vorige blog daar uitgebreid bij stilgestaan. Hierover is in algemene zin veel over te lezen op internet. Om meer te weten heb ik een verzoek ingediend bij het Deutsche Rote Kreuz. Die lieten me snel iets weten.
Belangrijkste conclusie van dat mysterie is het Bundesarchiv aanschrijven over informatie over het verblijf van mijn grootmoeder en geboorte van mijn vader. Wie weet hebben ze daar meer (medische) informatie.
Blijft nog het mysterie rondom de foto's aan de Nieuwe Parklaan 26 bij het NSDAP-kantoor, waar ook een kraamkliniek was gevestigd. Nergens nog bevestiging over het pand of foto. Ook niet door Rudolf Steinerkliniek, die daar nu is gevestigd. Bezoek aan Haagse gemeentearchief biedt mogelijk nieuwe inzichten.
Doos met brieven
Zo dat was nog eens een ontdekking. Helaas weinig verwijzingen naar Günter, des te meer naar de omstandigheden van mijn (over)grootmoeder en stiefopa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook wat meer duiding over het leven van mijn grootmoeder in de periode voor en na de Tweede Wereldoorlog.
Ook interessant! De felicitatiekaarten met betrekking tot het huwelijk van Allard August Weddepohl en mijn grootmoeder. En wat dacht u van het militaire boekje van Allard met een foto van het ziekenhuis in Uden waar hij is overleden aan zijn verwondingen op 14 mei 1940. Twee dagen na inval van en confrontatie met de Duitsers.
Laatst heeft iemand mij geïnformeerd over Allard August, die in opdracht onderzoek heeft gedaan naar de stamboom van Allard. Heb aan hem gevraagd of de opdrachtgever geïnteresseerd is in de bovenstaande items. Bleek helaas om een ver familielid te gaan, dus op zoek naar familieleden dichterbij.
Kindertehuis (1944-1946)
Waar waren de kinderen? Na de bevrijding van de zuidelijke provincies is mijn grootmoeder gearresteerd en geïnterneerd, in de periode van oktober 1944 - januari 1946, geweest in Villa Coebax en de gevangenis bij Maastricht. Over het lot van mijn vader en zijn broertje bestaat nog een hoop onduidelijkheid. Zo weet ik niet waar ze zijn ondergebracht. Vermoeden is dat ze in de periode oktober 1945 tot januari 1946 ergens zijn ondergebracht. Het broertje van mijn vader zelfs iets langer in Eindhoven in verband met zijn slechte toestand.
Misschien dat het Rode Kruis in Nederland hierover informatie over heeft.
Er staat nog een vraag uit bij Nationaal Archief voor de mogelijke aanwezigheid van een registratiekaart kindertehuis van mijn vader.
En hopelijk levert een bezoek aan BHIC iets vruchtbaars op.
DNA en sociale media
Vorige keer ben ik benaderd uit het Oosten van Duitsland. Dat heeft mij geïnspireerd om ook mijn lijst met mogelijke DNA matches te mailen. Wel via myAncestry, want bij myHeritage moet je eerst betalen... dus daar wacht ik nog even mee.
Birte Kristina Kneisler en iemand die met haar geconnect is hebben helaas nog niet gereageerd.
Trailer verzwegen verleden
Binnenkort ga ik een nieuwe versie publiceren van de trailer met wat verbeteringen.
Ook ben ik van plan een schematisch chronologisch overzicht te maken van bekende gebeurtenissen tot vlak na de oorlog van mijn grootmoeder en Günter Kneisler.
To do
Nog een hoop informatie te achterhalen. Veel zit nog in het vat:
Bezoek Nationaal archief 4 maart, voor inzien CABR-dossiers grootmoeder en stiefopa.
Bezoek BHIC als het weer kan, dossiers liggen klaar, info over geïnterneerden kamp Vught en informatie over de onderbrengen kinderen van geïnterneerden.
Bezoek NIHM als het kan, heb een lijst met dossiernummers rondom Standarte 4, die ik graag wil inzien.
Bezoek NIOD, moet nog vaststellen wat ik aan info hier kan vinden. Mogelijk ook informatie over CABR-dossiers.
Bezoek Haags gemeentearchief als het weer kan, info over NSDAP-kantoor Nieuwe Parklaan 26.
Aanvraag naar Rode Kruis Nederland voor informatie kindertehuizen na de oorlog.
Spullen opsturen naar familie Allard August als er interesse is.
Persoonskaart van mijn vader opvragen bij gemeente Den Haag.
Aanvraag Bundesarchiv voor Lebensborn stukken Heim Hochland.
Dank
Voor alle tips en reacties en meedenken. Steeds meer van u raakt geïnteresseerd en geïnspireerd. De community wordt langzaam steeds groter. Samen met u lossen we het mysterie rondom Günter Kneisler op.
Bedankt!
Bronnen geraadpleegd
Boek gelezen
Kinderen van Duitse militairen in Nederland (1941-1946), Een verborgen verleden, Monika Diederichs, achtergronden en interviews met kinderen van Duitse militairen en de gevolgen daarvan.
Websites
Axishistory, forum met info over Tweede Wereldoorlog.
Wikipedia, info over van alles en nog wat.
MyAncestry, voor stamboom en dna-matches.
MyHeritage, voor stamboom en dna-matches.
GedMatch, voor stamboom en dna-matches
Werkgroep Herkenning, Stichting Werkgroep Herkenning is een vrijwilligersorganisatie en geeft hulp aan en staat kinderen, kleinkinderen en familieleden bij van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden, dan wel de bezetter waren (kinderen van Duitse militairen).
CBG, website voor ontdekjen van je familiegeschiedenis
Kamparchieven, lijst van gevangenen Kamp Vught na bevrijding.
Arolsen archives, informatie over o.a. Lebensborn e.V. Heim Hochland. Het archief bevat ongeveer 30 miljoen documenten over zo'n 17,5 miljoen nazi-slachtoffers.
Waffen SS in Nederland, informatie SS.
Delpher, zoeken op oude kranten, boeken, teksten.
NIOD, is een kennis- en informatiecentrum over oorlog, Holocaust en genocide.
Nationaal Archief, informatie over CABR-dossiers.
NIMH, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis.
BHIC, geschiedenis van Noord-Brabant met info over internering Vughtenaren en kindertehuizen.
Metasearch, website om te kunnen zoeken in diverse genealogie databases tbv familieonderzoek.
Forum genealogie, hier kun je topic openen gratis en hopen op een reactie.
Etc.
Comentarios